Spotřebitelské chutě a preference nápojů se vyvíjejí směrem k většímu důrazu na zdraví a přetvářejí dodavatelské řetězce nápojů. Je pozorována rostoucí afinita k nižšímu obsahu alkoholu, přírodním složkám, nápojům bez cukru nebo nápojům bohatým na vitamíny. Spotřebitelé hledají chuťové alternativy, jako je nealkoholické pivo, ovocné nápoje, proteinové koktejly a nealkoholické nápoje. Po zvážení všech těchto požadavků zůstávají v nápojovém průmyslu náročné výzvy ve formulaci.
V důsledku toho musí nápojové společnosti vyhovět potřebám rozvíjejícího se spotřebitelského průmyslu a rychle se přizpůsobit spotřebitelským zvyklostem a zlepšit homogenitu a kvalitu vysoce poptávaných nápojů. Nápojové společnosti jsou proto nuceny hodnotit a inovovat svůj proces od stáčení až po spotřebitele.
Microtrac poskytuje řešení a produkty, které mohou společnostem pomoci dosáhnout nejvyšší kvality. Konkrétně řada Turbiscan nabízí řešení pro vývoj, optimalizaci a řízení stability, homogenity a trvanlivosti nápojů.
Jedním z nich je hodnocení zdravějších alternativ zatěžovacích činidel ke stabilizaci nápojových emulzí. Hotové nápoje, jako jsou ovocné šťávy, se vyrábějí ředěním koncentrovaných nápojových emulzí zatěžovacími činidly, jako je bromovaný rostlinný olej (BVO), což vede k velmi nestabilnímu ředění.
Odstraněním klasických zatěžovacích činidel se výrobci snaží zastavit proces zhoršování nestabilních ředění, která vytvářejí kroužek kolem hrdla nádoby na nápoje, také známý jako krémování. Proces tvorby prstenců je silným indikátorem stability emulze nápoje. Microtrac navrhuje metodu pro posouzení účinnosti nového přírodního zatěžovacího činidla a nalezení optimální koncentrace, která zpomalí zhoršování a tvorbu prstence a zlepšuje kinetiku tvorby prstenců.
V tomto článku se zaměřujeme na rostlinný olej a studie tohoto zdravějšího zatěžovacího prostředku, které také vedly ke konečné velikosti kroužku srovnatelné s aktuálně používaným zatěžovacím prostředkem BVO, což z něj činí účinnou a vhodnou alternativu. Tyto výsledky z měření pomocí technologie Turbiscan SMLS poskytují řešení pro stabilizaci nápojů. Metoda navržená společností Microtrac pomáhá zkrátit dobu potřebnou k vyhodnocení skladovatelnosti a jevů o měsíce (až 1000krát rychlejší než standardní metody).
Přesné stanovení doby použitelnosti, konkrétně na rozvíjejícím se trhu nápojů s infuzí THC, se zabývá také Microtrac. Trvanlivost těchto nápojů podléhá destabilizaci oleje, což následně ovlivňuje účinnost stárnutí nápojů s infuzí THC. Metoda TURBISCAN byla použita k dlouhodobému sledování stability nápoje s infuzí THC.
Nakonec tyto studie hodnotily kinetiku objemových frakcí a kvantifikovaly destabilizaci nápojů s infuzí THC, což poskytlo důkaz o vysoké stabilitě vzorků při různém souboru teplot a koncentrací. Tato inovativní metoda rozšiřuje možnosti studia nápojů s infuzí THC a odstraňuje chyby nebo nesrovnalosti z tradičních invazivních postupů měření.
Čištění nápojů, jako je víno a pivo, je rovněž klíčové pro zajištění kvalitní výroby. Ve spolupráci s Francouzským institutem pro výzkum vína jsme provedli srovnávací hodnocení účinnosti dvou rostlinných proteinů používaných k čiření červeného vína. Tato čiřidla jsou nezbytná pro podporu sedimentace částic a snížení počtu filtračních cyklů potřebných k dosažení požadovaného jasu a stability vína. Studie nalezla optimální rostlinný protein a koncentraci pro čeření vína pomocí technologie TURBISCAN, která umožňuje kvantifikaci rychlosti migrace a stanovení výšky vrstvy sedimentu. I když mléko a rostlinné mléko nejsou tématem tohoto článku, je důležité si povšimnout rozmanitých aplikací, které má výzkum nápojů v průmyslu a jeho mnoha nápojích.
Toto neinvazivní hodnocení účinnosti proteinů pro čiření vína je příslibem pro výrobce vysoce kvalitních vín, protože ukazuje, že středně koncentrovaný čiřicí prostředek iniciuje sedimentaci dříve a tloušťka vrstvy sedimentu je srovnatelná s tloušťkou vysoce koncentrovaného prostředku.
Co se týče nealkoholických nápojů, TURBISCAN pracuje s koncentrovanými i ředěnými vzorky. Jedním z hlavních problémů formulace nealkoholických nápojů jsou „stabilizátory“ dostupné pro potravinářské nápoje. Dva primární stabilizátory, včetně arabské gumy, jsou přírodní, a proto složení závisí na kvalitě sklizně a počasí. Jak inovace postupují, zvažují se alternativy, i když ty ještě nesplňují účinnost žvýkačky. Pracujeme na řešení těchto problémů pomocí pokročilých technologií a výzkumných metod.
Zlepšení čiření nápojů se neomezuje pouze na víno a nealkoholické nápoje. Pomocí technologie TURBISCAN jsme provedli experimenty s cílem porovnat vliv teploty na rychlost čiření mladiny, která je klíčová v procesu výroby piva. Teplo umožňuje koagulaci nečistot na sladině, sladké tekutině ze sladu. Experimenty podpořily paralelní vztah mezi zvýšenou teplotou a zvýšenou rychlostí čiření, což je důležitý krok při určování rychlosti tvorby sedimentu v pivu
Volba, zda použít jednoduché řešení jako je sítování nebo investovat do laserové difrakce či dynamické analýzy obrazu, bude nakonec záviset na objemu testování, dostupném rozpočtu financí, personálním zajištění a na všech konkrétních mezinárodních standardech nebo požadavcích zákazníka.
Proč nekontaktovat Microtrac o bezplatnou konzultaci a zjistit, které řešení přinese požadovaný výsledek a návratnost investic?